NIEUWE KLOKKENSTOELEN  

Den Ham
De klokkenstoel op de gemeentelijke begraafplaats Dennenhof in Den Ham is op woensdag 11 mei 2011 officieel in gebruik genomen. De gemeente Twenterand is de opdrachtgever voor de klokkenstoel. Het plan is bedacht door Jan Reefhuis van de Stichting Fondswerving Klokkenstoel. Deze stichting die in 2009 is opgericht, heeft zich ingespannen om de 38.000 euro binnen te halen die nodig waren om de klokkenstoel te realiseren. De stichting wordt binnenkort opgeheven. Meer informatie op: www.klokkenstoeldennenhof.nl.

Cursisten van het ROC in Almelo afdeling Restauratie hebben 5 ontwerpen gemaakt, waaruit de Stichting en de medewerkers van Gemeente afdeling Bouw een keuze hebben gemaakt. De fundering is van beton, de stoel zelf is van eiken en de dakbedekking is van riet. De klok is tweedehands, werd in 1960 gegoten bij Petit en Fritsen en afkomstig uit de Don Boscokerk in Alkmaar, die begin 2007 is gesloopt. De diameter is 102,7 cm, het gewicht is circa 700 kg. Wordt op verzoek geluid bij begrafenissen.

 
Dronten

Op begraafplaats De Wissel in Dronten is op 20 april 2011 de nieuwe klokkenstoel officieel in gebruik genomen. Omdat de klok destijds door de Rotary Dronten is geschonken aan de gemeente Dronten heeft er overleg plaatsgevonden tussen beide partijen. Dit heeft geleid tot het realiseren van een nieuwe klokkenstoel met een nieuwe grotere klok die een mooier en beter geluid geeft dan het schelle geluid van de oude klok. De klok wordt geluid bij begrafenissen. De klok heeft een gewicht van meer dan 200 kg en is op afstand bedienbaar via de mobiele telefoon van de beheerder van de begraafplaats. Meer info:
http://mobiel.dronten-zeewolde.flevopost.nl/index.php?phone_id=0&g=2&s=news&n_id=191800&s_id=746

Op YouTube staat een filmpje van deze klokkenstoel: http://www.youtube.com/watch?v=Asr5RUQkagY..
 

 Oudeschild Texel

Op Texel staat een nieuwe klokkenstoel op de begraafplaats Oudeschild. De klokkenstoel is ontworpen en in 2010 gebouwd door Willem Stolk uit Oudeschild. 'Stolk De Graveur' is van beroep meubelmaker en restaureert meubels. De klokkenstoel is in opdracht gemaakt voor de begraafplaats Oudeschild op Texel. Het geheel is ambachtelijk in elkaar gezet met pen en gat verbindingen. De stoel is op één punt met het baarhuisje verbonden en verder staat hij vrij op de grond op een paar betonplaten.

Het kleine klokje is slechts 20 cm in doorsnede. Daardoor kan er alleen maar mee geklept worden. Op termijn wordt het misschien vervangen door een iets groter exemplaar.