EXCURSIE 12 mei 2012 'RONDJE ST NYK'  
Dit jaar ging onze excursie langs zes klokkenstoelen en een historische kerk in de omgeving van Sint Nicolaasga. Het hoofddoel van deze excursie was de gerestaureerde klokkenstoel van Legemeer die van een nieuw luidsysteem werd voorzien en een nieuwe klepel.

De eerste stoel die werd bezocht was de klokkenstoel van Rottum.
Een betonnen klokkenstoel zoals we die in de omgeving van Heerenveen wel vaker aantreffen. In de stoel hangt een oude klok uit 1443, gegoten door Johan van Bomen. Deze klok werd in de Tweede Wereldoorlog gevorderd door de Duitsers maar kwam na de oorlog weer terug.

  


Vervolgens ging de reis naar Bantega. Deze klokkenstoel hadden we nog nooit bezocht tijdens vorige excursies. De eerste klok uit deze stoel overleefde de oorlog niet. De huidige klok werd in 1948 gegoten door Eijsbouts en Lips.


De zwaar gebouwde stoel op de begraafplaats van Doniaga maakt een stoere indruk. De respectabele Andreasklok van Aernt Butendiic uit Utrecht dateert uit 1460. De stoel staat op 6 zware veldkeien.


Na de koffietafel was het tijd voor de inluiding van de gerestaureerde klokkenstoel in Legemeer door mevrouw Van Beuningen-van Eysinga, een tantezegster van diegene die de klok in 1948 had geschonken aan Legemeer.

  

De restauratie bestond o.a. uit de volgende onderdelen: De klokophanging aan deze stoel werd flink gerenoveerd. Bovendien was dit een mooie gelegenheid om de verf van de klok te verwijderen en de oude ijzeren kruk-as te vervangen door een rechte houten luidas. De klok luidt nu met vliegende klepel en dat is de klank ten goede gekomen.
Bij deze aanpassing van het luidsysteem komen er ook grotere krachten vrij op de constructie van de klokkenstoel en het is niet ondenkbaar dat de stoel tijdens het luiden langzaam maar zeker van de klippen af zou schuiven. Om dat te voorkomen is de stoel vooraf stevig verankerd aan de fundering. Van deze inluiding is een filmpje gemaakt door onze donateur uit BelgiŽ.


Na het uitgebreide bezoek aan Legemeer gaan we richting Teroele, waar de klokkenstoel in 1989 geheel werd vernieuwd.De klok uit 1614 werd gegoten door Jan Burgerhuys.
De laatste klokkenstoel die bezocht werd was de klokkenstoel van Dijken waarvan de klok uit 1738 in de Tweede Wereldoorlog verloren ging. De lege klokkenstoel stortte in 1947 in tijdens een storm. In 1980 werd een actie op touw gezet om een nieuwe klokkenstoel te bouwen en werd een klok gekocht van de gesloopte Gerardus Majellakerk in Den Haag. Een speciale Stichting zet zich in voor deze klokkenstoel.

 

De excursie werd afgesloten met een bezoek aan de Hervormde Kerk te Langweer.

Het geluid van de bezochte klokkenstoelen is te horen via onderstaande links: