NIEUWS  
Klokkenstoel Wldhf eindelijk gevuld (Friesland)

Op de begraafplaats van het crematorium en uitvaartcentrum Wldhf nabij Opeinde zijn eindelijk de drie klokken gearriveerd. De ambachtelijk gebouwde klokkenstoel stond al sinds 2006 op de begraafplaats maar de klokken ontbraken nog altijd.
In december 2010 zijn de klokken opgehangen; ze zijn eigendom van de gemeente. Doordat het jaren duurde voordat de klokken er kwamen, was de klokkenstoel in 2008 nog onderwerp van een oudejaarsstunt waarbij de klokken gestolen zouden zijn. Ze bleken er echter nooit gehangen te hebben.

De drie klokken hebben de Friese namen Piter (de heiteklok, gewijd aan Petrus), Marije (de memmeklok, vernoemd naar de historische klok op de Noorderbegraafplaats) en Marten (de berneklok, gewijd aan bisschop Sint Maarten) en werden gegoten door Simon Laudy, klokkengieter te Finsterwolde.
Wilt u het geluid horen? Klik dan op:
www.youtube.com/watch?v=47wdXWftx4E
De klokken zijn op toon gegoten in middeleeuwse traditie volgens de gieter. Dit is de derde klokkenstoel in Friesland met drie luidklokken. (De andere twee zijn de klokkenstoelen van Wijnjewoude en Gorredijk).

Foto's van klokkenstoelen op Internet

Onze website bevat veel foto's maar is nog lang niet volledig. Dat merk je als je een keertje gaat googelen op klokkenstoelen en dan op afbeeldingen. Vaak kom je onze naam www.klokkenstoelen.nl tegen maar er zijn nog een heleboel klokkenstoelen die nog niet op onze website staan. Diverse donateurs of belangstellenden melden ons als ze weer ergens een klokkenstoel ontdekt hebben. Dank daarvoor.
Als u zelf eens via een zoekmachine wilt speuren naar klokkenstoelen in het buitenland typ dan het buitenlandse woord voor klokkenstoel in.

Enkele voorbeelden zijn:
Deens:    Klokkestabel
Duits:     Glockenstuhl
Fins:      Kellotapuli,kellotorni
Litouws: Varpine
Pools:    Dzwonnica
Zweeds: Klockstapel

Het Poolse woord Dzwonica levert alleen maar plaatjes op van klokhuizen, dus daar zal waarschijnlijk eerder 'klokhuis' dan 'klokkenstoel' mee bedoeld worden.
Mocht u nog andere vertalingen weten van het Nederlandse woord klokkenstoel dan houden wij ons aanbevolen.

Waar staat of stond deze klokkenstoel?

Wij ontvingen deze foto van een klokkenstoel.

Wie weet waar deze klokkenstoel heeft gestaan of nog staat?

U mag het antwoord naar ons mailen met eventuele nadere gegevens.

info@klokkenstoelen.nl

 


De website van de heer Kemmeren is uitgebreid en heeft nu de volgende rubrieken: Kapellen, kastelen etc., klokkenstoelen, molens en watermolens in de provincie Noord-Brabant.
www.kapelleninbrabant.nl